Deisng av: Bjässegrodan!
Navigera
> Nyheter
> Skutans Logg
> Bilder/Filmer
> Projektet
> Besättning
> Förberedelser
> Båten
> Modifikationer
> Utrustning
> Ekonomi
> Färdväg
> Sponsorer
> Tips Från Coachen
> Media
> Länkar
> Gästbok
> Anlita Oss
> Kontakt

> Boken
Utrustning
> Nödutrustning
> Navigation
> Kommunikation
Nödutrustning
> Livflotte
> Epirb
> Grabbag
Livflotten
   

Livflotten är en av de viktigaste detaljerna i säkerhetsutrustningen och sannolikt din sista utväg vid ett haveri varför det är viktigt att inte tumma på kvaliteten. Nedan berättar jag lite allmänt om hur vi resonerat kring vårt val av livflotte.

En sprillans ny livflotte är givetvis det bästa ur säkerhetssynpunkt men kostar då också runt 25000.- för fyra personer. Begagnade flottar brukar vara ganska lätta att få tag på och oftast är det inget fel på dem då de i regel inte är använda. En livflotte åldras nämligen väldigt lite pga väder i vårt nordliga klimat. Den ligger dessutom vakuumförpackad så det kemiska slitaget från luften är näst intill obefintligt.

En livflotte är alltså en uppblåsbar livbåt. Till vardags ligger den förpackad i antingen en väska som i en nödsituation kastas överbord varvid flotten blåses upp eller i en container monterad på däck. Fördelen med att packa flotten i en väska är att den går att stuva relativt enkelt vilket också är den största nackdelen. Man vill ogärna börja leta efter nödutrustning när olyckan är framme och vid brand skulle flotten kunna förstöras om den förvaras i kajutan. Fördelen med en däcksmonterad container, det finns både runda och fyrkantiga, är att du alltid vet var du har flotten. Dessutom är den skyddad från vassa föremål,eld och solljus. Dessutom är den lätt att spänna loss och sparka i sjön eller att montera med automatutlösare. Nackdelen är att den är skrymmande och kräver att hål görs i däck för montering av vaggan. Vi har valt att däcksmontera då vi inte tycker att det är värt risken att skapa lite extra solutrymme på däck.

Vi hade turen att få ett oemotståndligt bra pris på en sprillans Viking för sex personer så valet var inte så svårt. Behöver man använda den är den värd pengarna, om inte förlorar den ytterst lite i värde vid försäljning.

Vill du ha hjälp att välja rätt ska du kontakta Norrkust Marina i Båtskärsnäs. De har mångårig erfarenhet, personlig service och är återförsäljare för de flesta kvalitetsmärken såsom Viking, Autoflug och Zodiac. Norrkust Marina är de som hjälpt oss välja säkerhets utrustning och vi är mycket nöjda.
EPIRB
    Emergency Position Indicating Radio Beacon är en portabel Nödradiofyr som sänder ut en nödsignal via satelitlänk till sjöräddningen vid en nödsituation.

Sändaren aktiveras då den sänks i vatten eller manuellt på en knapp. Det finns olika typer av EPIRB och man skiljer dem dels utifrån sändfrekvensen och dels utifrån vilka sateliter de kommunicerar med.
Signalen är kodad så att sjöräddningen ser viken båt som är i nöd och på de moderna EPIRB med inbygd GPS innehåller signalen positionsangivelser.

Givetvis innehåller även äldre varianter någon form av positionsangivelse, förutom de riktigt gamla som gick på VHF-bandet, men de har en osäkerhet på någon kilometer. För att lösa det har man även byggt in möjlighet att sända en pejlsignal till annalkande flygplan eller fartyg.

EPIRB:en är liten och lätt men kostar ändå pengar (kring 5000 kr). Men om man tänker på att systemet räddat över 5000 liv så känns inte priset som det viktigaste.
Grabbag
Då livflotten inte innehåller så mycket nödutrusting har vi packat en väska full med diverse nödprylar som extra vatten, nödkex nödraketer nödbloss mm. Väskan ligger stuvad så den enkelt kan slitas med innan man hoppar i livflotten.