Deisng av: Bjässegrodan!
Navigera
> Nyheter
> Skutans Logg
> Bilder/Filmer
> Projektet
> Tips Från Coachen
> Väder
> Byråkrati
> Mat o Dryck
> Media
> Länkar
> Gästbok
> Anlita Oss
> Kontakt

> Boken
Tips Från Coachen: Livet ombord

Mat och Dryck

På en båt utan kylskåp och ugn och som dessutom är ganska liten blir födan också lite speciell. Spisen är en gasspis med två plattor. Vi har livnärt oss på torrvaror, mestadels pasta, mjöl och ris, men även pulvermos, röda linser eller cous cous och till det har vi ätit konserver av alla de slag, vanligtvis bönor. För att variera maten har vi haft ganska mycket olika sorters kryddor och för att få äta bättre mat har vi haft mattävlingar med fina priser.

Till frukost har vi ätit havregrynsgröt med pulvermjölk eller bakat bröd i stekpannan. Det går till och med baka både sockerkaka och matpaj i stekpannan också, vilket förgyllt vardagen lite. Vi har även försökt fiska, men båten går aningens för sakta för att de ska tycka att det är intressant.

Färskvatten har vi förvarat i en sjuttioliterstank i fören, i två vattensäckar på vardera cirka sjuttio liter samt i plastdunkar. För att få det att hålla länge har vi hällt klorprodukten Xinix i vattnet, annars bildas det lätt alger i tankarna. Vi har endast använt färskvatten till att dricka och till matlagning. Klädtvätt, dusch, tandborstning etc. har vi använt saltvatten till och det har vi även spätt pastavattnet med.

Om man mot förmodan får tag i kött eller lyckats fiska så mycket att man inte kan äta upp allt på en gång går det bra att salta in det rejält för att få det att hålla. Vi har även hängt upp och torkat kött, vilket blir jättegott.

Frukt och grönsaker håller sig inte särskilt länge. Det tropiska klimatet och den stötiga miljön gör att de går åt ganska snabbt. Lök, vitlök och vitkål håller sig längst. Ingenting bör lämnas i plastpåsar, utan ska läggas i skålar eller hängas i nät.

Sjukdomar

Vi laddade upp med en säck läkemedel och bra-att-ha-grejor, men hade det mesta kvar vid hemkomst. Vi har klarat oss ganska bra från sjukdomar under vägen, men ändå åkt dit några gånger. Vi har besökt sjukhus i England, Kanarieöarna, Australien och två gånger i Indien. Tre gånger har det handlat om svår förstoppning eller andra mag- och tarminfektioner, en gång ett knivsår i en hand och i Indien blev Danjel inlagd på sjukhus i fyra dagar för en halsinfektion.

Det är jobbigt att vara sjuk i ett främmande land. Man vet inte om man kan lita riktigt på sjukvården, språket är ett problem och anhöriga är långt borta. Vi har blivit bra behandlade, men diskussioner med läkaren om vad det är de stoppar i en, som alltid förekommer i Sverige, är ytterst ovanligt.

Det har heller aldrig handlat om stora kostnader, så vi har inte ens använt de försäkringar vi tecknade innan avfärd. Under Danjels vistelse i Indien fick han eget rum med dusch, toalett, tv, luftkonditionering och en extrasäng samt alla mediciner och uppasssning för runt en tusenlapp.

Utöver sjukhusbesök har vi haft en del åkommor utan att uppsöka vård. Resediarré har varit det största, men vi har haft en del piller ombord som hjälpt eller låtit det gå över av sig själv. Sjösjuka var väldigt jobbigt i början och åksjukepiller hjälpte litegrann, men det bästa är bara att stå ut tills det går över. För en vacker dag gör det faktiskt det, i alla fall det värsta. Att alltid hålla magen igång med tex. Att knapra hårdbröd eller kex är bra, samt att dricka mycket vatten om man kan. Detsamma gäller förresten med magsjuka. Insektsbett har också varit jobbigt tidvis, så ett myggnät till båten är nästan ett måste. Vi köpte en himmelssäng från IKEA som täckte hela sittbrunnen samt la ett mindre nät över förpiksluckan. Myggspray och antihistamintabletter är också bra, eller att kleta lime över sticken.

Vi led ganska mycket av variga sittsår, så kallad babianarsle, på våra stackars rumpor. Man sitter nästan jämt, är konstant fuktig och det kryper in en massa salt i såren. Att försöka ha torra kläder samt ligga och soltorka den i solen är bra, men rätt obekvämt. Vi hade en del krämer, men det bästa var att klappa på babypuder rumpan blev som ny!

I övrigt är det förstås viktigt att dricka ordentligt, använda solskydd med hög faktor och allmänt hålla sig undan från solen. Vid läns eller halvvind spände vi ett rep mellan akterstaget och masten som vi hängde ett kanvastyg över för att skydda oss från solen. Det fungerade bra som tvättlina också.

Paying crew

För att tjäna in lite extra slantar har vi tagit upp extra besättning längs vägen, men de största vinsterna har varit mindre vakter för oss och framförallt en social vinning. Nya åsikter, nya historier att lyssna på och en ny person att anförtro sina egna funderingar till. Det har i allra högsta grad gynnat vår grupp.

Vi har tagit 100 kr per dag och då har det mesta ingått. Mat, dryck, bostad och oftast hamnavgifter om det inte varit något speciellt. Nöjen och mat i hamn har de dock fått stå för själva.

Sammanlagt har vi haft nio stycken som seglat som betalande besättning. En kanadensare, en norrman, två fransmän och fem svenskar. Tre av dem har vi känt lite innan seglingen började, men ingen speciellt väl. Vi har haft väldigt tur med dessa besättningsmän, eller så beror det på att vi behandlat dem så bra, för alla har varit lättsamma och trevliga människor och vi har haft väldigt roligt med dem. De har stannat ombord alltifrån två veckor till tre månader.

I slutet av vår resa kunde man vinna ett pris att segla med oss, så mellan Norrbyskär och Obbola hade vi en sjuåring och hans pappa med oss och från Luleå till Töre seglade en 57-årig kvinna med.